שריפות
שריפה היא התפשטות בלתי מבוקרת של בערה שעלולה להיגרם מסיבות שונות. האש פורצת ומתפשטת כתוצאה מהצתה בזדון, תאונה, גלי חום קיצוניים או אסון טבע כדוגמת פגיעת ברק.
שריפות פוגעות בסביבה בשלושה יסודות עיקריים: בקרקע, בצומח ובבעלי החיים. קרקע שנפגעת הופכת ל"שטח מת". עד לשיקום הקרקע, לא ניתן לעשות באדמה שימוש חקלאי או לצרכי מגורים, למשך מספר שנים.
תרחיש אפשרי, אשר תורגל בהובלת המשרד לביטחון הפנים בתרגיל "מגן האש" 2018, הציג אירוע שריפות נרחב ורב זירתי הכולל שריפות יער, חורש ושטחים פתוחים. על פי התרחיש חלק מהדליקות התרחשו באתרים בעלי קשיי נגישות, אשר אתגרו את כוחות כיבוי אש וכוחות העזר הגדולים, ודרשו שיטות כיבוי ייחודיות ושיתוף פעולה בין ארגוני רחב.
נזקים והשפעות משקיות:
הקרקעות השרופות אינן חוזרות לקדמותן, אלא לאחר מספר רב של שנים ועל כן צפויות השפעות ארוכות טווח על תוצרת השוק החקלאי. כמו כן, התפשטות השריפות לעבר שטח בנוי, עלולה להוביל לפגיעה במבנים ותשתיות.
במהלך השריפות ומיד לאחריהן נשקפת סכנת חיים לבני אדם ולבעלי החיים מכוויות, שאיפת עשן, פציעה וסכנת מוות. שריפות בהיקף נרחב משביתות את האזור הפגוע ולעיתים את המדינה כולה בשל ניסיונות הסיוע החילוץ והשיקום של האוכלוסייה, של אזורי המגורים וכן של בעלי החיים. מאמץ מדינתי זה דורש משאבים רבים והוצאות בהיקף נרחב הממומנות מקופת המדינה.
בשנת 2010, אסון הכרמל - שריפת היער הנרחבת אשר בערה במשך חמישה ימים גבתה את חייהם של 44 בני אדם. כ-17 אלף איש פונו מביתם, וקרוב ל-25 אלף דונם עלו באש. כבר ביומה הראשון, הוכרזה השריפה כאסון השריפה הכבד ביותר בתולדות מדינת ישראל.
הנחיות
הנחיות למשק:
מערכות המשק תהינה קשובות להתרעות בדבר שינויים צפויים במזג האוויר. משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, גופי החירום וההצלה יערכו בהתאם ומראש להתרחשות אירועי מזג אוויר קיצון. בעת האירועים ימשיכו הגופים במשק לפעול על מנת לספק שירותים חיוניים לציבור, בהתאם ליעדים ולרמות השירות שנקבעו.
הנחיות לאזרח:
הנחיות לאזרח בתרחיש זה יינתנו ע"י משטרת ישראל ועל ידי כבאות והצלה לישראל. הנחיות נקודתיות יינתנו הרשות המקומית וגופים נוספים בהתאם ובכפוף להוראות משטרת ישראל.
התעלמות מהמידע או התנהגות שלא בהתאם להנחיות, עלולה לסכן חיי אדם ורכוש.